

מכירים את ההבדל בין הזדמנות להון עצמי? מדוע חשוב להבדיל ביניהם? ההבדל בין מודל עסקי בעל פוטנציאל הצלחה לבין עסק כושל הוא בראיית ההזדמנויות. מסגרת עסקית שיזמיה מזהים הזדמנויות היא זו שתישאר רווחית לאורך זמן, בעוד שמסגרת שעובדת על בסיס מזומן (הון עצמי) שמה לעצמה, בלא יודעין, תקרת זכוכית שקשה מאד לפרוץ. את המושגים הללו ועוד רבים אחרים נלמד במסגרת קורס יזמות עסקית. אנו מציעים אפיקים עסקיים נרחבים, וביניהם קורס השקעות בנדלן. נושא זה מהווה את הקטר של המשק העסקי הישראלי והעולמי גם בשל כך שזהו המוצר הכי יקר, וגם עקב היותו מוצר גיפן (Giffen Good, על שם הכלכלן Sir Robert Giffen) – מוצר נחות, שאף על פי שהוא כזה, הביקוש אליו עולה דווקא כאשר נרשמת עליית מחירים. מדוע זה כך? משום שלא ניתן להחליף אותו במוצר אחר, זול יותר, כי הוא הזול ביותר האפשרי. היותו של הנדלן מוצר גיפן – מאפשר ליזמים הזדמנויות עסקיות עתידיות לטווח הארוך.
האם תמיד טוב להשקיע בנדלן, בכל נקודת זמן?
התשובה החד משמעית היא לא. על אף שנדלן הוא נכס, במונחים החשבונאיים של נכסים והתחייבויות, ישנם זמנים בהם הוא נחשב לנטל כלכלי. בימים בהם היצע הנדלן רב, ולא נרשמים ביקושים רבים, למשל. בישראל, באזורי הביקוש, ובמיוחד בירושלים ובתל אביב, הסיכוי להתרגשות תקופה כזו קטן מאד, ולכן עסקת נדלן בהם עשויה להועיל ליזם ברוב המקרים. היא מהווה עבורו הזדמנות באופן כמעט ודאי. עסקת נדלן באזורים עם מעט תשתיות ואפיקי התרחבות בתחום החינוך, התעסוקה והבריאות תהיה אטרקטיבית פחות, אך בעלת אופק השקעתי נכון אם נעשו הבדיקות הנכונות וזוהו אפיקי פיתוח עתידיים שהממשלה, הרשויות המקומיות או יזמים פרטיים הפועלים באזור מתכננים. בשורה התחתונה, קורס השקעות נדלן לא מלמד אתכם לצבור בתים. הוא מלמד אתכם לצבור נכסים: בתים עם הזדמנויות השקעה ופוטנציאל רווח.
האם ניתן ליישם את התמורות בנדלן גם בתחומים עסקיים אחרים?
על מנת שזה יקרה, התחום העסקי הנבחר על ידכם צריך להיות כזה שהלקוח שלו תלוי בו באותה רמת תלות כמו בית למגורים. לכן, ברמה הכללית, כשעוסקים בנישת שירותים ומוצרים גנרית, התמורות שיחולל הנדלן עבור המשקיע לא יתרחשו בהם, אלא יידרש מודל עסקי אחר, תחרותי. אבל, אם המשקיע מחליט לצלול לתוך תת-תחום מאד ספציפי, ייתכן והוא יזהה הזדמנויות Giffen גם במוצרים פיזיים. לדוגמה, מי שפותח עסק למכירת ציוד לאולפן הביתי, שם את עצמו במודל תחרותי. אבל מי שהעסק שלו מייעד בנייה של אקוסטיקה יוקרתית מצמר סלעים, על בסיס מיקרופוני נוימן, שעלותם היא פי 8-17 ביחס לכל מיקרופון אחר בעולם, למעשה מכוון לרמה הגבוהה ביותר של ציוד אולפני. מוזיקאי שרגיל לעבוד ברמות הללו יהיה תלוי בכם בדיוק כמו שהוא תלוי בדירה, כי מעבר לצרכנות תחרותית של ציוד זול תהווה כליה עבורו.